Hogyan válasszunk okostelefont?

Alábbi írásunkban a készülékek fontosabb külső és belső tulajdonságain rágjuk át magunkat, melyek megismerése és főleg felismerése segít kiválasztani a számunkra ideális okostelefont.

Napjainkban a telefonos piac kinálata nagyon széleskörű, épp ezért olyan nehéz döntenünk vásárlás közben.

Miket vegyünk figyelembe? Mire vigyázzunk? És hogyan próbálnak becsapni az eladók?

Minden kérdésre választ adunk.

A világon három nagy szoftvercég versenyez azért, hogy minnél több vásárlót az ő területére hódítson.
Ez a három nagy szoftvercég: A Google-Android, Apple-iOS, Microsoft-Windows.Android-iOS-Windows-Phone-flagship-devices_ft

Kicsivel több mint 4-5 éve kezdték meg hódító útjukat az első kétmagos processzorral szerelt androidos készülékek és jelenleg ott tartunk, hogy nemsokára megérkeznek a tizenkét magos variánsok.
Kezdetben 512 MB ram memóriával, mára elértük a 6 GB ram memóriát. Egyből felröppen az a kérdés hogy megéri ilyen ”atomerőműveket” venni?

 • Ez lenne az egyik olyan dolog amivel az eladók a vásárlókat megtudják bolondítani.
  De hogy leegyszerüsítsem miről van itt szó, csak vegyünk egy példát mivel iPhone jobban van optimalizálva, elég neki a 2 mag 1 GB ram amíg androidnál 4 mag 2 GB ram kell ~ ugyanahhoz a teljesítményhez.

  A másik hogy az iPhone-nak nem gyengébb a hardvere, csak az 1 magra jutó órajel nagyobb, ezért tudja hozni a 4 magos processzort is, továbbá az optimalizálás miatt jobb a teljesítménye.

  De ezzel nem akarjuk elvenni az androidot vásárló emberek kedvét sem, ez csak egy példa volt.

”Wow 13 mpxl-es kamera, csoda jó képeket készít”

 • Ez a másik olyan dolog amivel megy a telefon ára és úgymond ezzel a szöveggel ráderöltetik a telefont.
  A megapixel nem annyira határozza meg a képminőséget, annál inkább a szenzor, szóval azt tanácsoljuk vásárlás előtt érdemes kipróbálni a eszközt, de ez se minden és ezzel bevezetőt nyújtanék a kijelzők világába is
 • Készítek egy képet, de a kijelző sok mindent befolyásol, minél nagyobb a képernyő felbontása annál szebb a megjelenített kép rajta és így a hibákat is nehezen vesszük észre, természetesen két ugyanakkora felbontású kijelző közt is lehet különbség, fényerőben, és színekben.
 • Na de át is térek a kijelzőkre.

És megint csak idézni tudok, mert 2015-ben kiadták az első 4K felbontású kijelzőt is, ezzel a marketingesek rákattantak erre is ”4K-s készülékek” .

De mit is rejt ez?

 • Először szögezzünk le egy dolgot, az emberi szem nem nagyon látja a különbséget a Full HD és a 4K között, úgy mint esetleg 480p és HD (720p) között.
 • A másik az hogy ha készítünk egy 4K-s videót, azt ha gépen akarjuk lejátszani, nem fogjuk tudni, ha nem rendelkezünk egy 4K felbontásuú képernyővel és olyan videókártyával ami képes megjeleníteni.
 • A másik hátránya, hogy ahhoz, hogy ilyen felbontást megtudjon jeleníteni oda energia is kell, szóval az akkumulátort is jobban fogyasztja.
 • Összegzés képpen ez is csak egy marketing fogás.
 • Ami viszont meghatározó, hogy a ha nem újabb típusú készüléket veszünk akkor a képernyő típusra odakell figyeljünk ha jobb minőséget szeretnénk.
 • A gyengébb minőségű TFT-LCD képernyőket általában csak egy szűk szögből szemlélhetjük, valamint csak korlátozott számú színárnyalatok megjelenítésére képesek, melyek ráadásul nagyobb betekintési szög esetén át is fordulnak.
 • IPS-LCD kijelző esetében sokkal nagyobb betekintési szögnek örvendhetünk és színárnyalatok tekintetében sem panaszkodhatunk, ugyanis a panel meglehetősen pontosan rendereli azokat. Magas kontrasztarányának köszönhetően a kijelző jól olvasható és a panel technológiájából adódóan fogyasztása is kisebb, mint a hagyományos LCD paneleké.
 • A piacon lévő kijelzők koronázatlan királyának a (Super Active-Matrix Organic Light Emitting Diode) vagyis a Super AMOLED számít, mivel amellett, hogy ezek a kijelzők könnyűek és tartósak, hatalmas betekintési szöggel rendelkeznek, ahol minimális a színátfordulás mértéke. Emellett a Super AMOLED kijelzők képfrissítési rátája rendkívül magas,  a korábban említett paneltípusokhoz képest még sokkal energiatakarékosabbak is. Kontrasztarányuknak és fényerejüknek köszönhetően olvasásuk napfényben sem okozhat gondot. A színek pontosak és az elérhető panelek között az egyik legmagasabb képpontsűrűséggel rendelkeznek, melynek eredménye nem más, mint a csodálatos képminőség.

Ezekhez az ”energia zabáló ” dolgokhoz bizony   egy jó akkumulátor elengedhetetlen.
Ha több maggal és rammal rendelkezik a telefon annál jobban ”zabálják” az akksit, de ez így van ha nagy képernyőjü telefont szeretnénk, bizony oda kell figyelni hogy a kiszemelt telefonba hány milliamperes akkumulátor található.

Dizájn:

Na igen a kinézet, az első benyomás minden vásárló számára, hiszen ettől függ a legjobban, hogy megvesszük-e a készüléket vagy sem. Fogás, tappintás, méret ezek mind fontos szerepet játszanak a választásba.
Ezt mind jól tudják a cégek is, ezért próbálnak minnél szebb, ötletesebb, egyedi vonásokat belevinni a telefonba,
különböző anyagok használatával (itt gondolok a fémházra, üvegre) nyomást gyakorolnak a vásárlóra, hogy éreztessék ez egy prémium kategóriás telefon.

De elsősórba azt tanácsolom, hogy azt döntsük el, hogy mire szeretnénk használni telefonunkat.

Remélem segítettünk ezzel a cikkel, ha tetszett osszátok meg. 🙂

 

Imre Krisztián adatlap-képe

Imre Krisztián

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, szerkesztő. Főként a Windows Mobile-ban és a Design-ban érzem otthon magam, de érdekelnek a telefonos rendszerek, továbbá bármi ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá tapasztalatgyűjtés, írói készségem javítása, és angol nyelvtudásom fokozása.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?