Hogyan vásároljunk nyomtatót?

Mostanában eleget hallottuk, hogy az emberek nagyrészének gondot jelent az, hogy milyen nyomtatót vegyen, ezért úgy gondoltunk, felvilágosítjuk és segítséget adunk ezügyben.

Amint azt megszokhattuk itt is hatalmas a kínálat, egyre több és több nyomtatót gyártanak és adnak ki, persze újabbnál újabb technológiával.

De melyiket éri meg megvenni?!

Először is mint minden elektrónikai cikknél azt kell eldöntenünk, hogy mire szeretnénk használni, ez így van a nyomtatóknál is. ”Hát mire használni?-Nyomtatni”.
Igen nyomtatni, de mit és milyen minőségben.

  • Ha csupán szöveges dokumentumot, számlát nyomtatunk vele felesleges drága lézernyomtatót vásárolni, elég egy olcsó tintasugaras nyomtató.
  • Ha  fekete-fehér vagy akár színes képet szeretnénk nyomtatni elég lesz a tintasugaras nyomtató, de a jobb minőségü kép érdekében már be kell ruházzunk egy lézernyomtatóra.

Egyes nyomtatók festékpatronnal működnek, hát igen aki már valaha foglalkozott nyomtatóval az tudja, hogy egy szett festékpatron ára annyira magas, hogy egy olcsóbb nyomtató bolti árával vetekezik, de sajnos ez ezzel jár.

A tintasugaras és lézernyomtató kazetták palettáján széles a kör. Sokféle nyomtatóhoz kapunk olcsón megbízható utángyártott patronokat, de nagyon meg kell nézni honnan vesszük. Nem érdemes útszéli töltőkhöz betérnünk, mert lehet hogy 1-2 alkalom tökéletes működés után dobhatjuk ki a patront, nyomtatót, hiszen a kazettának elhasználódik a feje, kifolyik a tinta, elárasztva a nyomtatónkat. Ugyanígy a lézernyomtatónál is gyakran előfordul, hogy a töltés után rosszul összerakott kazettából kifolyik a por. A tisztítás költsége nagyon drága.

Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy vagy eredeti vagy gyári utángyártottat vásároljanak ha el akarják kerülni a fent említett kellemetlenségeket.

De mi is ez a lézersugaras nyomtató vagy tinta nyomtató?

A lézernyomtató a fénymásoláshoz hasonlóan működik. A színes lézernyomtatás négy színnyomást alkalmaz, és hosszabb időt vesz igénybe mint a fekete-fehér nyomtatás.
A lézernyomtatás a leggyorsabb, legpontosabb, viszont alkatrészek szempontjából a legköltségesebb is, úgyhogy ha nem akarunk hatalmas plakátokat nyomtatni inkább maradjunk a tintasugaras nyomtatóknál.

A tintasugaras nyomtató is egyaránt képes fekete-fehér és színes nyomtatásra egyaránt. Költségei jóval alacsonyabbak mint a lézernyomtatás esetében, viszont minőségben csak az utóbbi időkben közelítette meg a lézernyomtatást.

3D nyomtató

Ezt csak megemlítésképpen írnám ide, mert ez még egy új technológia, amit nemrég fejlesztettek ki és elég költséges még. Ezzel nem képeket, számlákat lehet nyomtatni, hanem ahogy a nevébe is szerpel 3 dimenziósan tudunk nyomtatni, ezek már hatalmas gépek. Ide már egy kicsi tudás igényeltetik (3D modellezés) és gyárakban használt műanyag granulátumok. A jövő kapujába állunk, csak ez még gyerekcipőben jár.

A multifunkciós és a sima nyomtató

A multifunkciós nyomtatás az utóbbi pár évben terjedt el. A multifunkciós nyomtatók, gépek egyszerre működnek szkennerként, fénymásolóként, faxként és természetesen nyomtatóként. Előnyük a sima egyfunkciós nyomtatóval szemben, hogy olcsók és olyan eszközöket egyesítenek, amelyeket amúgy külön-külön kellene megvenni és használni. Hátrányuk, hogy hibrid eszközként középszerű teljesítményre képesek csak. Ennek ellenére jó szolgálatot tesznek az irodai, vagy otthoni felhasználásban.

Képfelbontás

Elengedhetetlen, hogy tudjuk mi a nyomtatónk képfelbontása.
De ezt hol tudjuk meg? – A nyomtatók képfelbontását DPI-ben mérik, minnél nagyobb egy nyomtató DPI száma, annál szebb a ”nyomat” vagyis a kinyomtatott kép.
Attól függően válasszunk nyomtatót, hogy mennyire fontos a felbontás.

Összeköttetés

De egy nyomtató mit sem ér összeköttetés nélkül.
A nyomtató kapcsolódhat kábellel, legtöbbjük USB kábellel csatlakozik számítógépünkhöz, de mindenki tudja milyen bosszantó dolog amikor egy kábel csomóba ütközik az ember lába, épp ezért napjainkba egyre jobban elterjedté vált a Wireless-es nyomtatók használata, itt wifin keresztül csatlakozik számítógépünkhöz, ezzel megkönnyítve az emberek munkáját.

Papíradagoló

Első hallásra hülyeségnek tűnhet, de aki dolgozott már nyomtatóval az tudja milyen idegesítő amikor kifogy a papír és pár nyomtatás után megint kell újratöltsd mert a papíradagolója kicsi.

Memóriaméret

Manapság a nyomtatók saját memóriával rendelkeznek így felügyelik a nyomtatást is és egyben a számítógépet sem terhelik. Tehát minnél nagyobb a nyomtatónk memóriája annál gyorsabb és annál kevesebb a bajlódás a nyomtatóval.

 

Reméljük segíthettünk. 🙂

Imre Krisztián adatlap-képe

Imre Krisztián

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, szerkesztő. Főként a Windows Mobile-ban és a Design-ban érzem otthon magam, de érdekelnek a telefonos rendszerek, továbbá bármi ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá tapasztalatgyűjtés, írói készségem javítása, és angol nyelvtudásom fokozása.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?