CMS Rendszerek bemutatója (kezdőknek)

Üdvözlök mindenkit a CMS rendszerek rövid bemutatójánál!

A Weboldal készítés cikkemben már írtam, hogy lesz szó a CMS rendszerekről, tehát nem ért váratlanul ez a cikk.

De mi is az a CMS rendszer, mire való?

A CMS rendszer (Content Management System) egy tartalomkezelő rendszer, amellyel az oldala(i)dat tudod egyszerűen, html, css, php tudás nélkül kezelni. Célja, hogy egy adott oldalt rövidebb idő alatt elkészíts, mindenféle programozói tudás nélkül.

Több nagyobb CMS rendszer létezik, ide soroljuk például a WordPress-t, a Joomla-t, és a Drupal-t.

Hogyan is működnek?

Pont a működésük az, ami miatt ilyen felkapottak lettek ezek a rendszerek, a híres 5 perces telepítőkkel. Arról van szó, hogy letöltöd a hivatalos oldalról, például a WordPresst, ha már adott a webtárhelyed és domained, felmásolod a tárhelyre, és elindul a telepítő, ahol csupán néhány információt kell megadnod a tárhellyel kapcsolatosan, röviden ennyi a telepítés, gyerekjáték.

A működésük talán még ennél is egyszerűbb, felváltják a html kódolást, neked csupán annyi a teendőd, hogy szerzel egy sablont (ami az oldal kinézetét takarja), és megtöltöd tartalommal, ami szintén gyerekjáték, mivel az admin felületen pár kattintás és adhatod hozzá a tartalmat.

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogyha ilyen egyszerű és nagyszerű, miért nem használja ezt minden weboldal?

Erre a válasz szintén egyszerű. Könnyen, gyorsan, és programozói tudás nélkül használható rendszerek, viszont társul pár negatívum is ezek mellé:

  • Amennyiben bele nyúlsz a forráskódokba (html, css, php), mivel a rendszer egy php motorra épül, így nagy a hibalehetőség, módosítassz egy fájlt, és két évi munkád mehet a kukába, ha visszadob egy error üzenetet;
  • Az előbbi hibalehetőség miatt eléggé meg vannak kötve a kezeid, nem nyúlhatsz bele a forráskódba, ezáltal nem adhatsz saját php kódokat az oldaladhoz;
  • Rengeteg dologra nincs még lehetőséged a rendszerekben, habár lassan mindenre jön ki új bővítmény;

Hogy hogyan döntötök, és melyik rendszert választjátok, az a ti kezetekben van, remélem a célotoknak megfelelőt választjátok.

Röviden ennyi lenne a CMS rendszerek bemutatója, remélem mindenki érti miről is van itt szó.

Továbbra is kövessétek Facebook oldalunkat, és tegyétek fel bátran kérdéseiteket, észrevételeiteket a fórumunkra!

cms

Kovács Attila adatlap-képe

Kovács Attila

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, karbantartó, designer és szerkesztő. Főként a Windows Mobile és a weboldalszerkesztésben (HTML, CSS, PHP) érzem otthon magam, de érdekel bármi, ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá saját írói készségem és nyelvtudásom javítása, továbbá tapasztalatszerzés weboldalszerkesztés, design-olás téren.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?