Hogyan fotózzunk telefonunkkal?

Az elmúlt telefonos cikkeimbe olyan kérdésekre adtam választ melyeknek fontos szerepük van a hétköznapokban, ezért úgy döntöttem tovább keresem ezeknek megválaszolását. A mai cikkemben a ”hogyan fotózzunk telefonunkkal” – kérdésre adnék tanácsokat / válaszokat.

1. De milyen is egy jó fényképező?

Azt mondják az a jó fényképező, amely mindig kéznél van, ha szükség van rá.  Tehát ha ezen nézőponton keresztül vizsgáljuk a témát, akkor a telefon kétség kívül egy szuper fényképező eszköz, hiszen mindenki zsebében ott lapul manapság.

A probléma viszont ott kezdődik, hogy csak kevés ember tudja, miként is kell használni.  Teljesen egyértelműnek tűnik, hogy ott a gomb, amelyet megnyomva el is készül a fotó. Az élességállítástól, a fénymérésig mindent elvégez helyettünk telefonunk. Ezt egy komoly gépnél mind nekünk illene beállítani természetesen.

Aki kicsit többet fotóz telefonnal, az valószínűleg ismeri az okostelefonokon használható olyan fotós applikációkat, mint például az instagram és társai.  Ezen alkalmazások használata is szülhet vegyes eredményt. Mindenkit arra bíztatok, hogy használja bátran őket, azzal a kitétellel, hogy ésszel! Itt el is érkeztem mondandóm lényegéhez.

2. Milyen a jó kép?

Erre nincs általános recept. Ami biztos, hogy a jó kép mindig éles! Ez talán a legfontosabb tényező a képnél. Tudjon gondolatot, hangulatot, érzelmet közvetíteni és kelteni nézőiben.

3. Mik a legjellemzőbb hibák?

 

 • Képzaj (ez akkor jelentkezik, ha szegényes fény viszonyok mellett, magas ISO értéken fotózunk)
  Orvoslása: Igyekezzünk több fény mellett, alacsony érzékenységen fotózni. Amennyiben nem lehetséges, használjunk lámpákat, vakukat, fényvisszaverő felületeket)
 • Rosszul mért fény ( a kép egyes elemei túl sötétek vagy túl világosak, pedig nem így akartuk)
  Orvoslása: Gondoljuk át mi az, amit láttatni akarunk a fotón. Helyezzük rá a fókuszt és mérjünk előnyösen fényt. Az élesség állítás és a fénymérés a telefonok gyári kamera alkalmazásában gyakran egyben van. Koppintsunk a képernyőre és állítsunk élességet!
 • Zavaró elemek ( gondolom veled is megtörtént már, hogy felfedezted a kisujjad a kép valamelyik sarkában.)
  Orvoslása: Mielőtt fotózunk, ellenőrizzük a kompozíciót, valamint hogy nincs e valamilyen zavaró elem a képen. Ha ezzel megvagyunk, fotózzunk!
 • Jó lenne, ha látszana..(ez tipikus hiba, amit sokan vétenek. Nem mennek elég közel a témához, ezért nem látszik elég jól.)
  Orvoslása: Semmiképpen se használjunk digitális zoom-ot, mert rontja a kép minőségét. Inkább menjünk olyan közel a témához amennyire csak lehetséges!
 • Életlen kép ( Bemozdult, életlen kép= nem kép)
  Orvoslása: Tartsuk stabilan telefonunkat, ha tudunk használjunk szoftveres kép stabilizátort, vagy állványt telefonunk stabil rögzítéséhez.

4. De mi is az ISO, hát a záridő?

A mai automata üzemmódok majdhogynem minden körülmény között helyes expozíciós értékeket biztosítanak, de ugyanakkor előszeretettel emelik az ISO érzékenységet az egekbe, illetve csökkentik a záridőt nagyon lassúra. A magas ISO következménye a szemcsés kép, hiába világosabb, élvezhetetlen. A lassú záridő pedig beremegést okoz állvány nélkül, tehát elmosódott lesz a képünk

Záridő

Az ISO (200) minden képnél azonos.

Kezdjük 1 másodperces záridővel:

Látszik hogy túl világos a kép és 1 mp-ig biztos hogy nem tudjuk kézből kiexponálni a képet rezzenés mentesen.

1/20 másodperc:

1 20 zarido
Az előző képhez képest látványosan csökkent a kép világossága, de ez  az ideális expozíció.

1/80 másodperc:

1 80 zarido
1/160 másodperc:

1 160 zarido
1/320 másodperc:

1 320 zarido

 

1/800 másodperc:

1 800 zarido

Kézből megközelítőleg 1/80 másodperces záridővel már lehet némi koncentrációval éles képeket készíteni.Biztosan felmerül a kérdés, hogy miért lehet 30 perctől 1/4000 másodpercig választani a záridő értékét. Minden helyzet, helyszín, téma, perspektíva megkívánja a saját beállításait.

ISO

A helyzet választja a helyes beállítást, de magas ISO-nál már jelentős képzaj érzékelhető, még a legjobb telefonos kameráknál is. Minél magasabb az ISO szám annál érzékenyebb a film, azaz világosabb a kép.

ISO 200

 

iso 200

Ez tűnik a legjobb, legideálisabb beállításnak.

ISO 800:

 

iso 800

ISO 3200:

 

iso 3200

ISO 200-tól felfelé fokozatosan túlexponált képeket láthatunk. Vannak helyzetek amikor egyszerűen muszáj magas ISO-t használnunk, de máskor próbáljuk alacsonyan tartani, mert alacsony ISO-val a színek sokkal élénkebbek lesznek.

Végezetül ejtsünk néhány szót a különböző fotós alkalmazásokról.
Talán a legelterjetebb az instagram, amit ha nem is használsz, már biztos hallottál róla. De rajta kívül is számos alkalmazás van, mindenféle platformra.  Egy-kettő elég minőségi szintet tud magával hozni használata során.  Azt tudom javasolni, hogy töltsetek le többet és próbálgassátok őket.  Nézzétek meg nektek melyik válik be!

Példaképp: PhotoShop, Instasize…

Megjegyzés:

Amit olvasóink figyelembe kell vegyenek, hogy ezek mind példaként lettek felhozva, egy olcsó / alsó kategóriás telefonnal ne várjunk csoda képeket. Viszont ezekkel a beállításokkal nagyba tudunk változtatni a képminőségen.

Továbbra is kövessétek Facebook oldalunkat, és tegyétek fel bátran kérdéseiteket, észrevételeiteket a fórumunkra!

 

Imre Krisztián adatlap-képe

Imre Krisztián

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, szerkesztő. Főként a Windows Mobile-ban és a Design-ban érzem otthon magam, de érdekelnek a telefonos rendszerek, továbbá bármi ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá tapasztalatgyűjtés, írói készségem javítása, és angol nyelvtudásom fokozása.

Szintén tetszeni fog...

2 hozzászólás

 1. Kovács Attila adatlap-képe Kovács Attila szerint:

  Azért gondolom nem hátrány, ha egy Lumia van a kezedben Carl Zeiss optikával. 🙂

Vélemény, hozzászólás?