Weboldalkészítés alapok (teljesen kezdőknek)

Üdvözlök mindenkit a weboldalkészítés alapok első fejezeténél!

Ez a “sorozat” a weboldalkészítés -ről fog szólni, azon belül ez az első fejezet, amelyben az alapoknak az alapjait tisztázzuk.
A további fejezeteket a weboldalkészítés kategóriában találjátok az oldalon, ajánlott követni.

Először is térjünk ki arra, hogy mi is az a weboldal.

A weboldal eredeti értelmében egy olyan webdokumentum, amely megfelel a World Wide Web számára, és alkalmas arra, hogy egy webböngésző megjelenítse. – Forrás: Wikipédia.

Leegyszerüsítve egy olyan dokumentumot kell készítenünk, amely alkalmas arra, hogy egy webböngésző megjelenítse (értsd: Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari, Internet Explorer, és egyéb kisebb böngészők).

Tiszta és világos, készítünk egy dokumentumot, amit megjelenít az adott böngésző.

 • De hogyan publikáljuk?
 • Hogyan érjük el, hogy elérési útvonala (URL) legyen az oldalnak?
 • Hogyan fog ez megállás nélkül üzemelni?
 • Milyen kiterjesztésben kell dolgoznunk, hogyan kell szerkeszteni az oldalt?

Ezekre a kérdésekre mind választ kaptok, ha követitek a sorozatot!

De előbb tisztázzunk pár dolgot.

A weboldalkészítés nem igényel programozói tudást, bizonyos szintigAmennyiben cégünknek szeretnénk saját weboldalt indítani, vagy esetleg blogolni szeretnénk, a sorozat alapján megvalósítható, programozói tudás nélkül.

Na de térjünk is a lényegre, vázoljuk a lépéseket:

 1. Tisztáznunk kell szükség van-e weboldalra;
 2. Amennyiben igen, be kell szereznünk egy domaint (végződést, pl.: .hu, .com, .eu, .net, stb.);
 3. Ha ez megvan, és regisztráltuk a domaint, szükségünk lesz egy webtárhelyre, ahova feltölthetjük az elkészített dokumentumot, tehát egy webszerverre;
 4. Oldal tartalmának vázlata, itt ajánlott photoshop-ban, vagy akár egy papírra lerajzolni az oldal szerkezeti elemeit, tartalmát;
 5. Itt döntenünk kell, hogy CMS rendszert használunk (erről még később szó lesz), vagy megírjuk mi a weboldal kódját.;
 6. Ha ez kész, publikálás. Amennyiben a CMS rendszer mellett döntöttünk, ott már direktbe a weboldalon készítjük az oldalt, tehát az már önmagában publikálva van. Viszont amennyiben mi írjuk az oldalt, fel kell töltenünk (pl. ftp szerver segítségével), az oldal kész dokumentumait;
 7. Ezután már csak várnunk kell a látogatókat az oldalra, és frissíteni annak tartalmát;

Nem kell aggódni, az összes kérdésre választ kaptok, nem probléma, ha ez így első olvasásra érthetetlen számotokra, a sorozatban minden említett dologról szó lesz, és egyszerűen, érthetően el lesz az magyarázva.

Kövessétek Facebook oldalunkat, hogy ne maradjatok le egy részről sem, továbbá várjuk kérdéseiteket, észrevételeiteket a fórumon!

 

Kovács Attila adatlap-képe

Kovács Attila

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, karbantartó, designer és szerkesztő. Főként a Windows Mobile és a weboldalszerkesztésben (HTML, CSS, PHP) érzem otthon magam, de érdekel bármi, ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá saját írói készségem és nyelvtudásom javítása, továbbá tapasztalatszerzés weboldalszerkesztés, design-olás téren.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?