Passzív Wi-Fi ami 10.000-szer kevesebbet fogyaszt

Bizonyára észrevetted, hogy az okostelefonod Wi-Fi antennája az egyik legnagyobb fogyasztó, különösen amikor állandó jelleggel adatokat töltesz le, mint például egy videó nézésekor.

Mennyivel jobb lenne, ha nem kellene az akku miatt aggódni a bekapcsolt Wi-Fi miatt, ugye?
Nos, amerikai kutatók a Washington egyetemtől demonstrálták, hogy lehetséges Wi-Fi jeleket generálni méghozzá úgy, hogy 10.000-szer kevesebbet fogyaszt, mint a jelenlegi hagyományos társai.
A kutatócsoport a technológiának a Passzív Wi-Fi nevet adta és az sem kizárt, hogy ez lesz a jövőbeli standard.

De hogyan működik?

A passzív Wi-Fi működésének alapelve az, hogy szétválasztja a digitális és analóg jelet, az analóg az ami a legtöbb energiát elviszi és továbbítja a jelet egy digitális visszaverőnek, ami viszont már az energiatakarékos jelet sugározza a Wi-Fi-vel rendelkező eszközök számára. Ahogy pedig több és több eszköz csatlakozik, az energiaigény csökken.

” Minden intenzív hálózati folyamat és áramfogyasztás egyetlen bedugott eszköz által történik. A passzív eszközök csak visszaverődnek, hogy Wi-Fi jeleket generáljanak, ami egy nagyon energiatakarékos módszer a kommunikáláshoz… Az, hogy 10.000-szer kevesebb energiával is Wi-Fi-t szerezhetünk a legjobb dolog, ami jelenleg létezik”
Syam Gollakota, UW számítógép tudomány és mérnöki helyettes tanár

 

A technológia képes 11 megabájt per szekundum sebességgel Wi-Fi jeleket továbbítani, ez pedig dekódolva lehet a több milliárd Wi-Fi-vel rendelkező eszközök bármelyikére, beleértve az okostelefonod is. A Washington egyetemen a passzív Wi-Fi mintegy 100 láb(30 méter) kommunikációs távolságot ért el, ami mindenképp jobb, mint az otthoni router-ünk.

Meglepő módon, ez azt jelenti, hogy a passzív Wi-Fi amellett, hogy 1000-szer kevesebbet fogyaszt, mint a jelenleg létező szabványok, mint péládul a Bluetooth vagy Zigbee, még a hatótávolság is sokkal nagyobb. Ez potenciálisan nem csak a már hasonlóan csatlakoztatott eszközöknek jelent gyökeres változást, hanem a piacnak is, ami bármikor előállhat teljesen új csatlakozással rendelkező termékekkel az új passzív Wi-Fit felhasználva.
Egy papír továbbá részletezi a technológiát amire Március 13-án kerül sor Kaliforniában.

 

Imre Attila adatlap-képe

Imre Attila

Adminisztrátor, szerkesztő. Különösen a Samsung Mobile, a játékok, számítógépek foglalkoztatnak a legjobban, de ettől eltekintve nem idegenkedem semmitől ami a technológiával van összefűzésben, sőt nagyon is érdekelnek az újabbnál újabb fejlesztések, találmányok. Célom, hogy bejegyzéseimmel minél több embernek tudjak segítséget nyújtani, olyan dolgokat ismertetni amikről még nem tudtak, valamint az hogy saját készségeimet is folyamatosan fejlesszem.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?