Ismerjük ezeket a rövidítéseket? 1. rész

Mindennap látjuk, halljuk, használjuk de vajon ismerjük ezeket a rövidítéseket?
Öszzeszedtem azokat a rövidítéseket, amelyeket jobb ha tudunk, hiszen kitudja mikor vesszük hasznát ezeknek.

Vágjunk is bele!

 • HD – High Definition – Különlegesen jó minőségű médiaátvitel és  megjelenítés jelölése 1280×720 felbontástól kezdődik.
 • WWW – World Wide Web – internet-publikációs technológia
 • A4WP – Alliance for Wireless Power – Mágneses rezonancia elvén működő vezetékmentes energiaátviteli eszköz, egyre gyakrabban fogunk találkozni ezzel hiszen a mobiltelefonok vezetéknélküli töltésére szolgál.
 • GPS – Global Positioning System – Az USA által fenntartott, eredetileg katonai célú, világméretű, műholdas helymeghatározó rendszer volt, de ez már napjainkba minden telefonba megtalálható.
 • aGPS – Assisted GPS – Olyan GPS – vevőkészülék, amelyben a TTFF lerövidítésére mobilhálózatról szerzett kisegítő információt használnak, a legtöbb telefonba megtalálható ez a fajta hatékony helymeghatározó rendszer.
 • TTFF – Time to First Fix – A GPS – vevőkészülékek azon tulajdonsága, hogy a bekapcsolástól számítva mennyi idő múlva adják az első érvényes pozícióadatot.
 • ALU – Arithmetic Logic Unit – A CPU műveletvégző egysége
 • CPU – Central Processing Unit – Központi feldolgozóegység (belső perifériák nélküli, „csupasz” mikroprocesszor).
 • AI – Artificial Intelligency – ”Mesterséges intelligencia” , az informatika egyik alterülete, célja az ember viselkedésének, gondolkodásának a másolása, ”beültetése” egy számítógépbe, jelen esetbe gondolok itt a robotokra.
 • TFT – Thin Film Transistor – Vékonyréteg tranzisztor (a TFT rövidítést rendszerint TFT LCD összefüggésben, az aktív meghajtású pixelvezérléssel működő LCD-kre használják)
 • LCD -Liquid Crystal Display – Folyadékkristályos kijelző. két, belső felületén mikronméretű árkokkal ellátott átlátszó lap közé folyadékkristályos anyagot helyeznek, amely nyugalmi állapotában igazodik a belső felület által meghatározott irányhoz, így csavart állapotot vesz fel. A kijelző első és hátsó oldalára egy-egy polárszűrőt helyeznek, amelyek a fény minden irányú rezgését csak egy meghatározott síkban engedik tovább. A csavart elhelyezkedésű folyadékkristály különleges tulajdonsága, hogy a rá eső fény rezgési síkját elforgatja. Ha hátul megvilágítják a panelt, akkor a hátsó polarizátoron átjutó fényt a folyadékkristály elforgatja  így a fény az első szűrőn átjut, és világos képpontot kapunk. Ha kristályokra feszültséget kapcsolunk, nem forgatják el a fényt, az eredmény pedig fekete képpont. A polárszűrő elé már csak egy színszűrőt kell helyezni. Előfordulhat a gyártás tökéletlensége miatt, hogy a képernyőn halott vagy „beragadt” képpontokat találunk. Ez a “pixelhiba”.
 • LED – Light Emitting Diode – Fénykibocsátó dióda. A mai képernyőkbe előszeretettel használt technológia.
Forrás: Google

Forrás: Google

 • OLED – Organic LED -Szerves anyagú félvezetőből készült LED, ahol a fénykibocsátásért felelős réteg szerves vegyület, amely elektromos áram hatására fényt bocsájt ki, vagyis világít. Ez a réteg szerves félvezető anyagból készül, és két elektróda között helyezkedik el. Általában a fény kijutása érdekében az egyik elektróda átlátszó.
 • AMOLED – Active Matrix OLED – Aktív meghajtású képpontokból álló OLED. Mobiltelefonokban történő felhasználásra kifejlesztett képmegjelenítési technológia.
 • CD – Compact Disc – Az első széles körben elterjedt optikai tárolólemez-szabvány. Sajnos ez is idővel kifog ”halni” mivel egyre jobb és újabb technológia jelenik meg. Példa képpen a hordozható adattároló, a stick.
 • DVD – Digital Versatile Disc – Nagy kapacitású optikai tárolólemez-szabvány. Eredetileg a Digital Video Disc rövidítésének tekintették, de az értelmezés később változott a lemez sokoldalú használhatóságának hangsúlyozása érdekében. Ez is arra a sorsra fog jutni mint a CD.
 • DDR – Double Data Rate – A Pc -k SDRAM-memóriájának kétszeres adatsebességű változata, minnél nagyobb a DDR annál gyorsabb a sebessége, már DDR 5-nél tartunk, most ez a leggyorsabb.
 • DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol – A TCP/IP-vel csatlakozó internetes végpontok konfigurációs protokollja.
 • TCP – Transmission Control Protocol – A TCP/IP protokollrendszer szállítási rétegét megvalósító protokoll, a web és az e-mail továbbításának alapja.
 • IP – Intellectual Property – Ezen protokoll segítségével kommunikálnak egymással az internetre kötött csomópontok (számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák stb.). A protokoll meghatározza az egymásnak küldhető üzenetek felépítését, sorrendjét stb…
 • IPsec   – Internet Protocol Secure – Az IP-protokollon működő, minden IP-csomagot titkosító és a jogosultságát ellenőrző protokoll.
 • IPv4 – Internet Protocol version 4 – Az IP-protokoll 32 bites IP-címekkel működő, 2013-ban még túlnyomó többségben használt protokollja. De ezzel a protokollal nem voltak megelégedve a szakemberek, nem tudtak úgy titkosítani ezért ezt felváltotta a ma is használt IPv6.
 • IPv6 – Internet Protocol version 6 – Az IPv4 telítődése után javasolt és bevezetett, 128 bites IP-címeket alkalmazó protokollváltozat. Ezek feltörése már nem olyan egyszerű.

Úgy érzem mára elég lesz ennyi 🙂
Következő cikkemben folytatom ezek feltárását, addig is kövessetek Facebook oldalunkon!

Imre Krisztián adatlap-képe

Imre Krisztián

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, szerkesztő. Főként a Windows Mobile-ban és a Design-ban érzem otthon magam, de érdekelnek a telefonos rendszerek, továbbá bármi ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá tapasztalatgyűjtés, írói készségem javítása, és angol nyelvtudásom fokozása.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?