Operációs rendszer telepítése

Biztosan sokatok szerette volna újratelepíteni már saját számítógépét / laptopját, de nem volt tisztában a telepítés folyamatával. Mi segítünk, így telepíthetsz operációs rendszer -t a számítógépedre!

Először is tisztázzunk pár dolgot!

Aki azt mondta neked, hogy nem tudod megcsinálni, nagyot tévedett, egyszerű egy operációs rendszer telepítése! (Ezt általában az a személy szokta mondani, aki telepíti neked is a számítógépedet, ezáltal neki veszteség lenne, ha nem fizetnél neki a telepítésért.)

Na de csapjunk is a lecsóba!

Először is tisztáznunk kell, milyen operációs rendszer -t szeretnénk számítógépünkön látni, ezek leggyakrabban Windows és Linux alapú rendszerek, de nálunk elterjedtebb a Windows, mi is ezt fogjuk jelenleg telepíteni.

Ezután ki kell választanunk az azon belüli rendszert, mint például Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, a többi Windows már elavult.

Linuxnál szintén ki kell választani, hogy Ubuntut, Debiant, Fedorat, Redhatet, vagy akármelyik másik rendszert szeretnénk telepíteni operációs rendszerként.

Ha ez megvan a következő lépésben ki kell választanunk, hogy 32 bites vagy 64 bites operációs rendszer kerül a számítógépünkre. A lényeg az egészbe, hogy míg a 32 bites rendszer csak 3 GB ramot lát és használ, addig a 64 bites 4 GB ramtól fölfele. Tehát hiába van 8 GB ramunk ha 32 bites operációs rendszert telepítünk úgy is csak 3 GB ramot fog látni és használni.

Ezt egyszerű eldönteni, vagy rákeresel a választott rendszer követelményeire, ahol írja, hogy milyen specifikációk fölött ajánlják a 64 bites verziót és összeveted a te specifikációiddal, vagy pedig megnézed, hogy jelenleg milyen rendszer fut a gépeden (Windowsnál rákeresel a rendszerinformációk-ra).

Következő lépésben be kell szereznünk az operációs rendszer lemezképfájlját (.iso). Ezt le lehet kalózkodni internetről is, különböző torrent oldalakról, de ha meg van neked eredetiben a rendszer, annál jobb.

Ha ez is megvan következő lépésben a telepítés módját kell eldöntenünk.

Itt lehetőségünk van DVD-ről vagy pendrive-ról is telepíteni (utóbbit csak az újabb alaplapok támogatják, de nagy eséllyel a tied is fogja).

Készítenünk kell egy bootolható lemezt, vagy pendrive-ot.

Amennyiben eredetiben, lemezen van meg a rendszer, ezt a lépést átugorhatjuk.

DVD-re egyszerű kiírni, kell egy üres DVD, egy DVD író (Nero, CDBurnerXP, vagy bármelyik más) és lemezképfájlt kell írnunk.

Ezzel meg is volnánk.

Amennyiben pendriveról szeretnénk telepíteni, le kell töltenünk ezt a programot, továbbá telepítenünk kell azt.

Következő lépésben el kell indítanunk a telepített programot.

ISO to USB program felülete

ISO to USB program felülete

Ha a kép szerint kitöltöttük a mezőket, kattintsunk a “Burn” gombra, feldob egy ablakot, hogy formázni fogja a pendriveot, kattintsunk a “YES”-re, ezzel el is kezdi másolni a rendszert a pendrivera.

FIGYELEM! A pendriveról minden törlődni fog, előtte mentsd a fontosabb fájlokat!

Ha sikeresen befejezte a másolást, ez az ablak fogad bennünket

Ha sikeresen befejezte a másolást, ez az ablak fogad bennünket

Bootolás a DVD-ről, pendriveról

Ebben a lépésben szükségünk van a boot menü behozására, vagy a boot prioritást beállíthatjuk BIOS-ból is, de a boot menüben egyszerűbb.

Itt az a gond, hogy ez minden gépen eltérő, de amikor elindítod a gépet, ki kell dobnia, hogy melyik billentyűparancs hozza be a boot menüt.

Legtöbb esetben F12, F11, F10, F9, Delete ezek közül valamelyik, de ismétlem indulásnál ki fogja írni, hogy melyik billentyű.

Ha sikerült elérnünk, ki kell választanunk, hogy DVD romról, vagy USB-ről szeretnénk telepíteni a rendszert, itt egyértelműen azt kell választanunk, amelyikre írtuk a rendszert.

FIGYELEM! Én Windows 7 Professional-t fogok telepíteni egy virtuális gépre, de nem kell megijedni, a folyamat mindegyik Windows rendszernél ugyanaz, csupán a telepítő kinézete más, és az újabb rendszereknél kérni fog Microsoft fiókot, de azt egyszerűen lehet regisztrálni a telepítőben, vagy egy meglévővel bejelentkezni, Linuxnál is a folyamat ugyanaz, csupán a kinézet változik.

Amennyiben sikerült bootolni a telepítőt, a telepítő el kezd betölteni, ez Windowsnál így fest

Windows is loading files...

Windows is loading files…

Ha idáig eljutottunk, innen már egyszerű dolgunk van, a nehezén túl vagyunk. 🙂

Nem kell megijedni, a számítógép a telepítés során rengetegszer újra fog indulni!

Következő lépésként megkapjuk a következő képet, csupán annyi a teendőnk, hogy a kép szerint kitöltsük a mezőket.

Windows 7 telepítő

Windows 7 telepítő

Ezután kattintsunk a “Tovább” gombra, utána a “Folytatás” gombra, majd az “Elfogadom a licencfeltételeket” mezőt pipáljuk be, majd megint “Tovább“.

Itt megint döntés előtt állunk

Vagy a meglévő partíciókat szeretnénk használni (C, D, E, stb..), vagy pedig particionálni a rendszert, amennyiben az elsőt, kattintsunk a frissítésre, tovább már egyértelmű.

Amennyiben például a D:/ található adatokat meg szeretnénk tartani, és C:/ üríteni, vagy esetleg új partíciókat létrehozni, kattintsunk az “Egyéni (haladó)” gombra.

Itt szabadon particionálhatjuk a merevlemezünkön levő tárhelyet.

Én egy 25 gigás partíciót hoztam létre, és ez mellé a rendszer tesz egy 100 megás, rendszer számár fenntartott partíciót, kattintsunk a Tovább gombra

Én egy 25 gigás partíciót hoztam létre, és ez mellé a rendszer tesz egy 100 megás, rendszer számár fenntartott partíciót, kattintsunk a Tovább gombra

Ezután a telepítő elkezdi a telepítést, eközben sokszor újra fog indulni, de nem kell aggódni, ez teljesen normális dolog.

Windows 7 operációs rendszer telepítése folyamatban

Windows 7 telepítés folyamatban

Miután települt a rendszer, kérni fog egy felhasználónevet, egy opcionális jelszót. Ezután időzóna beállítás, és ki kell választanod, hogy otthoni, vagy nyilvános hálózatról használod a gépet.

Miután települt a rendszer, kérni fog egy felhasználónevet, egy opcionális jelszót. Ezután időzóna beállítás, és ki kell választanod, hogy otthoni, vagy nyilvános hálózatról használod a gépet.

A gép készen is van!

Innen már használható, csupán aktiválni kell a rendszert, nem eredeti Windows esetén, Linuxnál mivel ingyenes a rendszer, ez sem szükséges.

Aktiválási problémákkal nyugodtan kereshettek engem a kontakt címek bármelyikén.

Köszönöm a figyelmet, sok sikert a telepítéshez! 😉

A megosztás itt is ér!

Kovács Attila adatlap-képe

Kovács Attila

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, karbantartó, designer és szerkesztő. Főként a Windows Mobile és a weboldalszerkesztésben (HTML, CSS, PHP) érzem otthon magam, de érdekel bármi, ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá saját írói készségem és nyelvtudásom javítása, továbbá tapasztalatszerzés weboldalszerkesztés, design-olás téren.

Szintén tetszeni fog...

1 hozzászólás

  1. 2017-04-13

    […] sikersztorijaink, ha rákeresünk google-ben az “operációs rendszer telepítése” szavakra, a mi cikkünk az első találat, mindez nektek, olvasóknak […]

Vélemény, hozzászólás?