Lítiumion akkumulátorok áttörő változása

Lítiumion akkumulátorok másképp

A Toyota kutatói felfedeztek egy módszert, mely segítségével eltávolíthatják a folyékony elektrolit részeket a lítiumion akkumulátorokból, amelynek segítségével egy sokkal stabilabb energiaforrást tudnak létrehozni ezáltal pedig az akkumulátor képes egy teljes töltésciklust végrehajtani kevesebb, mint  7 perc alatt. A prototípus ugyanannyi energia sűrűséggel rendelkezik, mint a hagyományos lítiumion akkumulátorok ellenben viszont sokkal jobban elbír a magas illetve alacsony hőmérsékletekkel anélkül, hogy kárt tennénk benne. Az akkumulátor működőképes marad egészen le -30 és fel 100 Celsius fokig, ami már majdnem az az érték, amivel a szuperkondenzátorok rendelkeznek.
Ez nem oldja meg az elsődleges problémát amivel az okostelefonok akkumulátorai szemben állnak, az viszont tény, hogy túlnyomó többségben mégis megoldja a hagyományos akkumulátorok egyéb hibáit. De hogyan?

Lássuk!

Szóval az elsődleges művelet amire egy akkumulátor mindenképp képes kell legyen az az, hogy elektronokat kell szállítson egyiktől a másikig. Az ideál erre már régóta a folyékony elektrolit. Az egyetlen probléma azonban, hogy a szivárgó elektrolitok az okai a hirtelen fordulatú akkumulátor hibásodásnak. Ráadásul, ha a folyékony elektrolitok túlságosan megfagynak, akkor az akkumulátorod akár működésképtelenné is válhat.

A kutatók már régóta egy szilárd alternatívára szerették volna cserélni a folyékony elektrolitokat. A szilárd elektrolitok simán megvalósíthatóak, a probléma csak annyi, hogy egy nagyon különös kristályos felépítésre van szükségük ami lényegében úgy működik, mint egy metró rendszer elektronjai. A legtöbb kémiai vegyszer, ami rendelkezik ezzel a fajta felépítéssel és működhetne vagy megfizethetetlenül drága vagy kémiailag instabil.

A Toyota kutatói azonban találtak két olyan anyagot amik beleférnek az összegbe: Li9.54Si1.74P1.44S11.7Cl0.3 és Li9.6P3S12. Ezek az őrjítően bonyolult képletek kémiailag stabilak és meglehetősen olcsón előállíthatóak. Ezeket használva a folyékony elektrolitok helyett, kétszeresére növekedik a vezetőképesség a hagyományos lítiumion akkumulátorokkal szemben, nagymértékben meghosszabbítja az akkumulátor ellenálló képességét a túl magas vagy alacsony hőmérsékletekre, ezáltal pedig egy sokkal üzembiztosabb alkotóelemmé válik eszközeinkben.
Mit gondolsz erről az újításról a lítiumion akkumulátorokkal levő világban? Tudasd velünk véleményed kommentben!

 

Imre Attila adatlap-képe

Imre Attila

Adminisztrátor, szerkesztő. Különösen a Samsung Mobile, a játékok, számítógépek foglalkoztatnak a legjobban, de ettől eltekintve nem idegenkedem semmitől ami a technológiával van összefűzésben, sőt nagyon is érdekelnek az újabbnál újabb fejlesztések, találmányok. Célom, hogy bejegyzéseimmel minél több embernek tudjak segítséget nyújtani, olyan dolgokat ismertetni amikről még nem tudtak, valamint az hogy saját készségeimet is folyamatosan fejlesszem.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?