Superhot – Áttekintés

A napokban lehetőségem adódott kipróbálni a Superhot nevű FPS-t.

Nos, első ránézésre tényleg egy “eldobomazagyaméssemmivelsemfoglalkozokcsaklövök” FPS-re számítunk, de a végén rájövünk, hogy ez a Superhot nevű játék koránt sem egy sima lövöldözős játék, hanem inkább egy taktikai lövöldének nevezném.

Biztos sokan elgondolkodtak azon, hogy talán az egész világ egy pálya amit nekünk játékosoknak végig kell játszanunk. Mintha egész életünk egy hatalmas szimulátor lenne, mintha minden ember lekényszerülne egy számítógép elé és egy Oculus Rift-tel a fején játszaná saját kis játékát. A Superhot team csapattól pont egy ilyen kaliberű játékot kapunk. A játék először egy olyan személynek mutat be, mintha a játékban is  felhasználók lennénk, viszont akár egy időutazásba, visszalépnénk az időbe és egy DOS-os  “guruCHAT” nevű program fogad, amiben egy ismeretlen magyaráz nekünk egy játékról, amiről eddig nekünk fogalmunk sem volt.

guruCHAT

guruCHAT

Ezután átküldi a fájlt, mi meg futtatjuk a játékot. A játék elindul és mi egy fehér térségben találjuk magunkat, ahol egy pár piros emberkével találjuk szembe magunkat. A játék legfontosabb jellemzője, hogy akkor telik az idő, amikor te mozogsz. Ahogy haladunk a játékba egyre komolyabb fegyverekre tehetünk szert: katana, pisztoly, shotgun és végül az M4, de ezeken kívül van olyan képességünk, hogy hozza vághatunk az ellenfélhez egy hamutartót, egy ládát,  poharat vagy poroltót akár.

A játék célja nagyon egyszerű, végig vinni a pályákat és legyőzni a pirosakat. Érdekes az, hogy teljesen eltér a megszokott FPS-ektől, tehát ebben a helyzetben taktikázni kell, előre ki kell gondolnod a követező lépésed, a játék nem hagy órákat tökölődni, másodpercek töredéke alatt, de megy az idő és nekünk nagyon kreatívnak kell lennünk. A pályák között nem kapunk checkpoint lehetőséget, ha meghalunk előröl kezdünk minden szintet. A játék lehetővé teszi az ellenfél fegyverének megszerzését, kicselezést, figyelem elterelést és lehetőségünk van egy bizonyos “hotswitch” képességre ami lehetővé teszi egy ellenfélbe való átszállást.

Superhot

Superhot

Az elején van egy pillanat amikor azt éreztem hogy a gépem lefagyott, pedig csak a játék direkt el akarta hitetni ezt, tehát ideges embereknek, ez az üzenet nagyon fontos lehet. Közben van egy olyan helyzetünk mikor kénytelenek vagyunk kilépni a játékból és visszalépni hogy folytatni tudjuk. Ezenkívül a játék el akarja hitetni velünk, hogy probléma van a saját PC-nkel, de ugyanúgy a Superhot műveli ezeket a kisebb hibákat. A DOSos program hozza ad a játék hangulatához egy kis zavartságot, egy modern játék, amit egy régi programmal futtatunk.

Játékunk két fő hibája a játék rövidsége és az idegestő tüzelés. Személyszerint 5 óra alatt befejeztem a játékot, a pályák egysíkuak voltak, a játékmenet meg annyira monoton volt egy idő után, a sok érdekes fordulat ellenére is, azt éreztem, hogy nem azért játszom mert akarom, hanem mert muszáj, és ha egy játéknál ezt érzem, akkor biztos nem fog a “huhadeimádtam” játékok közé tartozni.

Ezeken kívül a játékban lehetőségünk adódik CHALLENGES, LEVELS illetve ENDLESS funkciókat kipróbálni ami kihozza a játék maximális 10-12 óra időtartamát. Emellett lehetőségünk van a legjobb köreinket megosztani a Killstagram.com-on.

A másik hiba, avagy inkább nevezném idegesítő tényezőnek, a golyózápor, hát komolyan lassan azt kezdtem érezni, hogy a falból is golyó jön, és én nem hiszem hogy a fal mellett állástól valaki hátulról le tudna szedni. Viszont a játék különlegessége abban rejtőzhet, hogy ilyen típusú játékkal még nem találkozhattunk, textura szempontjából mindenki nagyon meg lehet elégedve, a Unity engine-el egy elég elfogadható grafikai világot hoztak létre. 

Én személyszerint az IGN 7.5-ös értékelése ellenére egy kemény 8/10-re pontoznám a játékot, mindenkinek tiszta szivből ajánlom, hogy tegyen egy próbát vele mert ilyen FPS-t nem szabad elengedni, mindenképp ki kell próbálni, a steam 22.99 €-t sokallom érte, de ha picit lecsökken, mindenképp ki kell próbálni.

Gépigény:

MINIMUM:

  • OS: Windows 7
  • Processzor: Intel Core2Quad Q6600 2,40 GHz
  • Memória: 4 GB RAM
  • Videókártya: GeForce GTX 650 (1024 MB Ram)
  • Tárhely: 4 GB

AJÁNLOTT:

  • Processzor: Intel Core I5-4440 3,10 GHz
  • Memória: 8 GB RAM
  • Videókártya: GeForce GTX 660 (2048 MB Ram)
  • Tárhely: 4 GB

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?