Top 6 tévhit az akkumulátorokról

Sokan panaszkodnak a mai okostelefonok akkumulátoraira ami nem is oktalan, mert nincs annál frusztrálóbb mint amikor a mikrótechnológiás erőgépünk hirtelen megdöglik este fele amikor már a vacsoránkat terveztük.

Lényegében mindenki aki rendelkezik ezekkel a kütyükkel már tapasztalta a problémát, nem is meglepő, hogy az emberek próbálnak megoldást keresni a problémára minden fajta tippet és trükköt kipróbálva, hogy úgymond egészségesebbé és időtállóbbá tegyék akkumulátoraikat. Viszont ezek a “hasznos praktikák” a hosszabb akkuidő elérése érdekében sokszor csak halandzsák. Szóval, hogy tisztázzuk a dolgokat lássuk a top 6 tévhitet!

RAVPower-qi-charger-in-use-03-840x472

Tévhit: Az éjszaka alatt töltőn hagyott telefon rossz hatással van az akkumulátorra

Az úgynevezett “túltöltés” szó indokolja az egészet. Az alap koncepció az, hogy a töltőn hagyott telefon ha eléri a 100 százalékot akkor az elvesz az akkumulátor kapacitásából.
Ennek a tévhitnek jogos származása van, nem is csoda, hogy ennyire megmaradt sokak fejében. Amikor megjelentek az első lithium-ion- os akkumulátorok akkor igaz volt ez a feltevés, mely szerint csökkentette az akkumulátor üzem idejét. Némelyikét még fel is robbantotta a jelenség. Szerencsére napjainkban ezek a feltevések már nem igazak, hiszen a gyártók minőségi akkumulátorokat készítenek, melyek szoftveresen is szabályozva vannak, plusz direkt olyan töltőt adnak a telefon mellé is, ami nem okozhat kárt se az akkumulátorban, se a telefonban.
Viszont a modern eszközök sokkal okosabbak az energia kezelésével. Nyugodtan töltőn lehet hagyni a készüléket ameddig csak akarjuk. Az egyetlen ok ami aggódáshoz vezethet, ha egy olyan készülékkel rendelkezünk ami silány minőségű és nem tud ugyanúgy hőt leadni. Máskülönben nyugodtan töltsd ameddig csak szeretnéd. Valójában ha töltőn hagyod az akkumulátort és csak kicsiket töltődik az sokkal egészségesebb neki mint egy teljes lemerítés. Ami máris a második tévhitünkhöz vezet:

Android-Settings-Battery-killer-app

Tévhit: Töltés előtt mindig teljesen le kellene meríteni az akkumulátort

Mindenki aki ezzel jön egy teljesen más fajta akkumulátorra gondol. Nikkel kadmium vagy nikkel-metál hidrid akkumulátorok azok amikről ezek az emberek beszélnek. A modern okostelefonok lítium ion akkumulátorokat használnak.

Szintén, a tévhitnek jogosan van eredete. Az abszolút igaz, hogy a régebbi nikkel-centrikus akkumulátorok elfelejtették teljes kapacitásuk értékét ha nem merítetted le teljesen töltés előtt. Ellenben a lítium-ionnal ami egy teljesen más mese. Sokkal okosabban számolják a töltési ciklusaikat. Ha elhasználsz 60 százalékot az akku élettartalmából és utána újratöltöd akkor azt nem fogja egy teljes töltési ciklusként számolni. Viszont a következő nap használata alatt amikor eléri a 40 százalékos merülést, akkor már egy teljes töltési ciklust fog számolni.

Gondolom emlékeztek a jó öreg Nokia telefonokra, közülük az egyik legnépszerűbbre a Nokia 3310-re, ami például nikkel-metál hidrid akkumulátorral rendelkezik vagyis erre a telefonra a tévhit valósnak bizonyul.

Az igaz, hogy a lítium-ion akkuk kapacitása csökken minden egyes töltési ciklussal, de ez nincs rá olyan nagy hatással. A legtöbb telefon a teljes kapacitásából körülbelül 80 százalékot megőriz akár pár év után is. Mivel a legtöbb felhasználó könnyedén akkut cserél vagy magát telefont ez idő alatt, nincs semmi okunk aggódni az egészről.

moto-g-charger-accessories

Tévhit: Mindig az eredeti márkájú töltőt használd a telefonodhoz

Na de ez. Ez lényegében marketing a javából. Mindig amikor megkapod az új telefonod egy gyártótól, valószínűleg az útmutató azt fogja írni, hogy mindig attól a gyártótól vásárolj töltőt, amelyik a készülékedet is készítette. Egyértelmű, csak azt akarják, hogy az ő kiegészítőit vásárold meg. Nem a telefon, hanem a profit érdekében szól az egész.

Bármilyen más gyártótól származó töltő meg kell hogy feleljen. Természetesen vannak kivételek, némelyikük nem rendelkeznek a gyors töltés képességével, de legtöbb esetben egy minőségi harmadik féltől származó töltő is ugyanolyan jól kell működjön a készülékeddel.

Amikre mindenképpen oda kell figyelni azok a nagyon olcsó töltők amit megtalálsz akár egy benzinkútnál vagy kisboltban is. Ezek talán működhetnek de bármikor megtörténhet valami hibásodás ami a telefonod rovására megy.

Screenshot 2016-04-30 13.08.19

Tévhit: Soha ne használd töltés közben a telefont

Ez a tévhit is nagy népszerűségnek örvend csakúgy mint a többi. Ez a tévhit nem azért maradt meg mert lenne rá bármilyen bizonyíték is, hanem mert egyszerűen valaki elkezdte és a többi folytatta, vagyis az egy bolond százat csinál alapon született.

Néhányan azt mondják, hogy a töltés közbeni használat akár fel is robbanthatja a készüléked, lángra kaphat vagy még meg is rázhat. Semmi veszélye nincs annak, hogy a telefonod bütykölöd töltés közben, nyugodtan használd.Screenshot 2016-04-30 13.17.51

Tévhit: Növeld az akkuidőt alkalmazás ölőket használva

Na ezt mindenki fejezze be! NE terjesszétek tovább ezt a hülyeséget! Ezek az úgynevezett “app killer”-ek és társai az Android világ mocskai. Nem hogy segítenek hanem valószínűleg rosszabbá teszik a dolgokat.

Elég sok hónap nyúlik vissza úgy 2009-ig amikor az app ölők valóban gyorsabbá tették a működést. De azóta sokkal okosabb lett a rendszer a dolgok kezeléséről. Mielőtt az app killer-ek népszerűek lettek volna már akkor hasztalanná váltak.

Ha csak rendszertelenül megölöd az app-okat amik futnak a háttérben kényszer leállítással vagy a legutóbbi alkalmazások listájából való kihúzásával általában több energiát felhasználsz vele, mint amennyit megmentesz az akkuból. Rengeteg alkalmazás azonnal visszatér életbe a megölésük után, vagyis több energiát pazarolsz el, mintha csak úgy hagytad volna.

Az egyik legnagyobb fogyasztó az összes közül a kijelző. Ha azzal töltöd az időt, hogy az alkalmazásokat gyilkolod akkor azzal csak a saját idődet és az okostelefonod akkuját vesztegeted.

airplane-mode

Tévhit: Bluetooth vagy helymeghatározó szolgáltatások kikapcsolása drasztikusan növeli az akkuidőt

Ez megint egy másik pletyka  ami még mindig nem tűnt el, mert néha jó tippnek bizonyul. A Wi-Fi és a Bluetooth régebbi eszközökön úgy szívták az akkut mint egy vámpír denevér de ma már nem ennyire vérszomjasok. Különösen a helymeghatározó szolgáltatás(GPS) az még kevésbé. Az igaz, hogy ezek kikapcsolása vagy a repülő üzemmód engedélyezése megspórol nekünk némi energiát, de ez a megtakarított energia aligha fél órát jelent a nap leforgása után, szóval nem éri meg ezeket kapcsolgatni, mert sok funkciót vagy fontos értesítést veszítünk vele. A telefonjaink úgy vannak tervezve, hogy megbirkózzanak ezzel, különben miért is lenne okostelefon?

Imre Attila adatlap-képe

Imre Attila

Adminisztrátor, szerkesztő. Különösen a Samsung Mobile, a játékok, számítógépek foglalkoztatnak a legjobban, de ettől eltekintve nem idegenkedem semmitől ami a technológiával van összefűzésben, sőt nagyon is érdekelnek az újabbnál újabb fejlesztések, találmányok. Célom, hogy bejegyzéseimmel minél több embernek tudjak segítséget nyújtani, olyan dolgokat ismertetni amikről még nem tudtak, valamint az hogy saját készségeimet is folyamatosan fejlesszem.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?