UHD, 4k – Hogyan is van ez?

Na de honnan indult ez az egész?

Napjainkban ha bármiféle kijelzőről beszél az ember, talán a legfontosabb jellemzője a felbontása lesz. Ezt fogják az arcunkba vágni az üzletekben, áruházakban, akár webáruházakban, hogy ez márpedig UHD vagy 4k kijelző. Mindezt jogosan, mivel ez a kijelző egyik, ha talán nem a legfontosabb jellemzője.

Mindenek előtt tisztáznunk kell, hogy a kijelző felbontása (szélesség x magasság pixelekben) nincs hatással, nem jellemzi a kijelző színhűségét, színmélységét, kontrasztját, sem pedig más egyéb ilyen jellegű specifikációját. A felbontás csupán a pixelek szorzatát jelenti, de ez éppen elég fontos specifikáció egy kijelzőre tekintve.

Na de mi is az UHD, 4k?

Az UHD (Ultra HD) és a 4k ugyanaz a felbontás, csupán más néven.

A felbontás 3840×2160 pixel, tehát 8.294.400 pixel.

Jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés, hogy miért lett 4k a neve, amikor csak kétszer akkora a magasság és szélesség, mint a Full HD-nál (1920×1080). Erre a kérdésre egyszerű megtalálni a választ, de sokakat megtéveszt. A levezetése egyszerű:

 • Full HD = 1920×1080 => 2.073.600 pixel;
 • UHD, 4k = 3840×2160 => 8.294.400 pixel;

A képlet innen gondolom már egyszerű, 4 x 2.073.600 = 8.294.400. Innen következik, hogy 4-szer nagyobb, mint a Full HD.

A legtöbb embert ez téveszti meg, nem érti, hogy miért 4-szer akkora mint a Full HD, amikor első ránézésre csak a duplájának tűnik, de egyszerű matematikával levezethető.

De miért is jó ez nekünk, megéri?

Erre a kérdésre a jelenlegi álláspont szerint nem a válasz. Ár/érték arányban jelenleg nem éri meg 4k kijelzőt vásárolni, és sajnos jelenleg még túl sok tartalom sincs hozzá, továbbá kell egy bitang erős hardver ami kihajtja ezt.

Amennyiben a technika megszállotjai vagyunk, és mobil VR-ra adjuk magunkat, ott jó, ha van kéznél egy 4k-s kijelzővel rendelkező telefon, de otthon átlag használatra, filmnézésre, tv-zésre még nem igazán érik meg az árukat ezek a kijelzők.

Összességében a 2 kifejezés ugyanazt, jelenti, a Full HD négyszeresét.

UPDATE: A Quad HD felbontás kimaradt a cikkből, amely a HD négyszerese, tehát 2560×1440 pixel, ezt telefonokban előszeretettel is használják.

Amennyiben további kérdéseitek vannak, nyugodtan tegyétek azt fel kommentben, vagy a fórumon!

LG UHD HAJLÍTOTT TV

LG 4k OLED TV

Kovács Attila adatlap-képe

Kovács Attila

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, karbantartó, designer és szerkesztő. Főként a Windows Mobile és a weboldalszerkesztésben (HTML, CSS, PHP) érzem otthon magam, de érdekel bármi, ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá saját írói készségem és nyelvtudásom javítása, továbbá tapasztalatszerzés weboldalszerkesztés, design-olás téren.

Szintén tetszeni fog...

5 hozzászólás

 1. Réka Ferenc adatlap-képe Réka Ferenc szerint:

  Kedves Attila! Nem tudom milyen kijelzőt kaptam a 4k tv-be. Azt látjuk, hogy a csere után nincs képminőség, nincs tiszta 4k megjelenés, talán még sima hd sem….. olyan rossz lett a kép.
  Ez van belül irva a a panelre: CY-GH050H6NVAH aztan még a következők:
  SK09BN9501607N5006J20059 made in Slovakia JW08 (SESK)
  A sercvice nem arulja el és nem ad róla sem tanusitványt sem garanciát!
  Ki tud nekem segiteni? esetleg valami ötlet?
  Köszönettel: Csalódott Nagymama

  • Kovács Attila adatlap-képe Kovács Attila szerint:

   Üdv!
   Először győzödjön meg róla, hogy minden beállítás 4K-ra van állítva, ezután győzödjön meg arról, hogy 4K-ban kapja a szolgáltatótól az adást, mert ha ők például 480p-ben streamelik, az eszméletlen csúnyán fog kinézni a 4K tv-n.
   Amennyiben minden rendben van és valóban nem a megfelelő kijelzőre cserélték, akkor a szervíz mindenképp köteles vállalni a felelősséget a történtekért > a tv-be illő 4k kijelzőre cserélni.
   Amennyiben ezt visszautasítja a szervíz jogi úton léphet tovább.
   De mindenek előtt megkérdezném, hogy mennyibe került a csere?

   • Réka Ferenc adatlap-képe Réka Ferenc szerint:

    Kedves Attila! Köszi a gyors választ. Mi műholdas fejjel fogjuk a upc-t, de van földi antennánk is, amin egy kicsit jobb a vétel. Ezenkivül CI+ kártyával nézzük a tv-t . Az UHD 4K kijelzőnket garanciában cserélték ki, de semmiféle papirt nem kaptunk, sokszori követelésünkre sem.
    Se a service Ekron kft siófok, sem a Samsung.com nem áll szóba velünk ebben a témában!
    Már egy hónapja nyomozgatunk e témában és persze mindenre elszántak vagyunk! Az UHD
    4K Samsung tv-t 2014. dec.-ben vettük. 2+1 év kiterjesztett garanciával. Ez idén december 01-ig él. A service tudja, hogy elégedetlenek vagyunk és a samsung is, de most a következő
    lépés a fogyasztóvédelem és a nyílvánosság lesz. Szakmai tanácsokra lenne szükségünk.
    Pl.: be lehet-e tenni egy gyengébb minőségű kijelzőt is? Szerintem be, mert a péda adott.
    Üdvözlettel: Rékáné Kékes Zita

    • Kovács Attila adatlap-képe Kovács Attila szerint:

     Tiszta szivesen, amennyiben garancia van rá nyugodtan fordulhatnak a fogyasztóvédelemhez és a nyilvánossághoz (ebben mi is tudunk segíteni).
     Viszont a problémánk az, hogy a tvkhez mi sem értünk, továbbá ilyen jellegű tv-vel sem rendelkezünk.
     Viszont mivel szervizeltette más céggel, mint a Samsung, így a garancia szerintem érvénytelen, de a szervíz garanciája adott, innentől kezdve a Samsung tehetetlen és a hiba nem az ők felelősségük.

     • Réka Ferenc adatlap-képe Réka Ferenc szerint:

      Kedves Attila !
      Valami félre értés van, mert mi nem szervizeltettük más céggel. Ez a cég a Samsung hivatalos márkaszervize és ők küldték ide. De a szerviz azt mondja, hogy ezt a típusú kijelzőt adja a Samsung a javításhoz, de ők róla semmilyen műszaki paramétert nem tudnak.A Samsung meg a saját szervizére mutogat mondván, hogy ők tudják a problémát megoldani. A lényeg, hogy a beszerelt kijelzőnek nincsenek papírjai, így nem lehet tudni a műszaki jellemzőit (felbontás ,Herz stb.) és garancia sincsen. Szerintünk ilyen nagy értékű fődarab esetén mindkettőt kellett volna adni. A kérdés az lenne, hogy az előzőekben átküldött kijelző adataiból meg lehetne-e tudni a műszaki paramétereket? Van-e ilyen nyilvántartás. Vagy a gyártó Samsung Slovakia (Galánta) vajon megkereshető-e?
      Üdvözlettel: Réka ferenc

Vélemény, hozzászólás?