1. rész | Hogyan töröljük a Windows 10-et és álljunk vissza 8.1-re vagy 7-re

Ha a Windows 10 nem neked lett kitalálva, akkor itt van pár lehetőség, amivel törölheted és vissza állhatsz Windows 7-re vagy Windows 8.1-re, mutatom is hogyan.

Amíg a Windows 10-et széles körökben a valaha volt legjobb operációs rendszernek tartják, addig a felhasználók egy részének megvan a saját oka, hogy a fentebb említett kijelentést cáfolják.

Ha az ingyenes frissítést használtad és rájöttél, hogy ez nem neked lett kitalálva és hibából telepítettél, akkor itt van pár mód, hogy töröld az operációs rendszert és visszatérj Windows 7-re vagy Windows 8.1-re.

Ebben az útmutatóban különböző utakat fogunk bejárni, amellyel törölheted az operációs rendszert a gépedről és visszatérhetsz a régebbi verziókra.

Fontos: Mielőtt bármilyen változtatást csinálnál, légy biztos benne, hogy megértetted, hogy jelentős változtatásokat fogsz csinálni a rendszerben és mindig benne van a pakliban, hogy egy hiba becsúszik. Ezért ajánlott a rendszerről egy teljes mentést (backup) készíteni az adatok védelmének érdekében. Figyelmeztetve lettél!

Ezt olvasva az olvasóban felmerül a kérdés: ”vajon neki fogjak, megéri mindezt?”
Előre leszögezem, hogy a számítógépnek hiba esetén se lesz semmi baja, az előbbi tanácsot az adatok védelméért írtam le.

Nos, fogjunk is hozzá!

A könnyebbik út

Hogyan töröljük a Windows 10-et a Visszaállítási opcióval (Recovery Option)?

Amikor  Windows 10-re frissítettetek az ingyenes frissítésnek köszönhetően vagy manuálisan, akkor technikailag egy próba verziós operációs rendszert telepítettetek fel..

Nos ez abból áll, hogy a frissítést követően az az előtti rendszer(Win 7, Win 8.1) másolata 30 napig ott marad a számítógépeteken.

A hónap lejárta utána, a Windows azt feltételezi, hogy biztosra eldöntötted, hogy az újabbik rendszer mellett döntöttél, ezért a régebbi rendszer másolatát törli a tárolóról ezzel helyet szabadítva fel.

A frissítés után, minden amit vissza szeretnél telepíteni a régebbi rendszeredre a Windows.old és $Windows.~BT mappákban helyezkedik el, azon a partición (meghajtón) amire a rendszer lett telepítve (ez általában a C: meghajtó).

Mielőtt letörölnéd a rendszert, ellenőrizd, hogy a fentebb említett 2 mappa megtalálható-e. A saját gépet (File Explorer) használva a C: meghajtón belül találod a Windows.old mappát és a nézet fülre kattintva pipáljuk ki a rejtett tárgyakat (Hidden Items) és akkor láthatjuk a $Windows.~BT mappát is.

Windows 10-ről vissza 7-re vagy 8.1-re

Windows 10-ről vissza 7-re vagy 8.1-re

Még egyszer nézd meg, hogy megvan-e ez a két mappa, majd kövesd a következő utasításokat:

 1. Használd a ”Windows jeles” billentyű + I kombinációt egyszerre, hogy megnyiljon a Beállítások alkalmazás (Settings App).
 2. Kattints a Frissítés és Biztonság részre (Update and Security).
 3. Kattints a Vissza állításra (Recovery).
 4. Ha benne vagy az 1 hónapban akkor látni fogod, hogy ”Visszatérés Windows 7-re” vagy ”Visszatérés Windows 8-8.1-re”. Ha ez mind megvan akkor kattints a Kezdjük gombra (Get started).

  Windows 10-ről vissza 7-re vagy 8.1-re

  Windows 10-ről vissza 7-re vagy 8.1-re

 5. Válaszoljunk a kérdésre, hogy miért térünk vissza majd a Tovább gombra (Next).

  Windows 10-ről vissza 7-re vagy 8.1-re

  Windows 10-ről vissza 7-re vagy 8.1-re

 6. Mielőtt visszatérhetnénk a Windows barátunk próbál győzködni, hogy maradjunk és nem-e akarjuk telepíteni a Windows frissítéseit, ha nem akkor mindenképp a Nem, köszönöm (No, thanks) gombbal mehetünk tovább.tech4kep
 7. Figyelmesen olvassuk el mi történik az alkalmazásainkkal és beállításainkkal ha folytatjuk majd ismét Tovább gomb.tech5kep
 8. Ha más jelszót használtunk az előző verzión akkor a visszaállítás után kérni fogja tőlünk azt a jelszót. Majd ha minden oké ismét jöhet a Tovább gomb.techkep6
 9. Kattintsunk Vissza Windows 7-re vagy Windows 8-ra, hogy befejezzük a folyamatot.techkep8

Ezzel sikerült is letörölni a számítógépünkről a Windows 10-et. Ezzel eltűnnek az alkalmazásaink és a beállításaink. Ha a következőkben is szeretnénk azokat akkor, újra fel kell tegyük őket.

Ha nem látjuk a Beállításokban a visszatérés lehetőséget, akkor két választásunk van: Vagy teljesen letöröljük az operációs rendszert vagy úgy térhetünk vissza, hogy ha a régi rendszerről (Win 7-8-8.1) manuálisan készítettünk mentést.

A következő részben leírom a másik lehetőséget, hogy hogyan  térjünk vissza régebbi rendszerünkre.

Na látjátok nem is volt olyan nehéz 🙂

Ha el akadtatok nyugodtan a Komment részben várjuk a problémákat és próbálunk segíteni.
Ha tetszett a cikk és segítettem vele kövessetek minket Facebook-on, hogy ne maradjatok le a friss információkról.

Imre Krisztián adatlap-képe

Imre Krisztián

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, szerkesztő. Főként a Windows Mobile-ban és a Design-ban érzem otthon magam, de érdekelnek a telefonos rendszerek, továbbá bármi ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá tapasztalatgyűjtés, írói készségem javítása, és angol nyelvtudásom fokozása.

Szintén tetszeni fog...

1 hozzászólás

 1. 2016-07-21

  […] Előző cikkemben szó esett, hogy hogyan térjünk vissza Windows 10-ről előző rendszerünkre. […]

Vélemény, hozzászólás?