IFA 2016: Lenovo Yoga Book

Elkezdődött az IFA, ahol a gyártók legújabb elektronikai készüléküket mutatják be; na de lássuk milyen újdonságokkal drukkoltak elő az idén:

Elsőként a Lenovo termékeiről lenne szó: A Lenovo 3 új terméket mutatott be az idei IFA-n, köztük a legújabb Lenovo Yoga Book-ot is.
Igazából egy tablet újragondolásról van szó, amiben a Lenovo megpróbálta a laptopokat a tableteket és az ultrabook-at összeépíteni így született meg a Lenovo Yoga.

Ahogy eddig a megszokott esetben úgy most is a Lenovo az úgynevezett ”óraszíj” kialakítást használta fel, a teljesen kinyitható kialakítás többféle felhasználási módot tesz lehetővé.

Az úgynevezett óraszíj megoldás

Az úgynevezett óraszíj megoldás

Egyrészt be lehet csukni az eszközt szállításhoz, illetve teljesen ki is lehet nyitni a táblagépes használathoz. Elérhető a sátor módként ismert, V-alakú kialakítás, ami leginkább asztalon, filmnézéskor lehet hasznos, illetve nyilván van notebookos üzemmód is.

Azt már az ultrabook-os kombinációból következtetni lehetett, hogy nem egy vastag laptop-tabletről beszélünk; összecsukva 9,6, szétnyitva pedig 4,05-től 5,55 milliméterig terjed és mindössze 690 grammot nyom, ami egy elképesztően jó érték e termék esetében.

Amikor először felnyitjuk, azt várnánk, hogy egy megszokott billentyűzet fogad, ennél a terméknél bizony nem, egy alulról megvilágított érintős felület, vagyis nem active feedback-es, tulajdonképpen olyan mintha egy tableten vagy egy telefonon gépelnénk.

Az új fajta alulról megvilágított érintős billentyűzet-

Az új fajta alulról megvilágított érintős billentyűzet-

Ezt a fajta billentyűzetet igazán jól használta ki a Lenovo mivel a termék mellé jár majd egy ”Ceruza, toll”, ha a billentyűzetet éppen nem gépelésre szeretnénk használni akkor a billentyűzet megvilágítása eltűnik és így nem fog zavarni minket;  így egy Styleus felületet kapunk amit használhatunk rajzolásra, tervezésre, a cég nyomásérzékelővel, kézírás felismerővel és rajzfelismerővel szerelte fel.

Egy kicsit érzékeny az egész felület, de szerintem megszokás kérdése. Viszont van még egy érdekessége ami nagyon tetszik és igazán hasznos, az pedig az, hogy ha egy papírt helyezünk a billentyűzetre és egy sima ceruzával elkezdünk a lapra rajzolna az mind megjelenítődik a képernyőn is.

A Lenovo Yoga Book-án rajzolhatunk is.

A Lenovo Yoga Book-án rajzolhatunk is.

Ejtsünk pár szót a teljesítményéről is:

A kijelző egy 10,1 hüvelykes, Full HD felbontású (1920×1080 pixel), a panel IPS, a képminőség az első benyomás alapján kellemes.
A processzor egy négymagos, 1,44 GHz-es órajelen pörgő Intel Atom x5-Z8550, a RAM mérete fixen 4 GB, a háttértár pedig 64 GB-os, a tárkapacitás microSD memóriakártyával bővíthető.

Teljesértékű USB-csatlakozó sajnos nem található az eszközön, külső perifériákat csak adapter segítségével lehet csatlakoztatni. A beépített akkumulátor 8500 mAh-s, a gyártó állítása szerint a gép akár 15 órán keresztül is használható egy töltéssel.

Ára:

Az eszköz több verzióban kerül piacra, a fekete színben pompázó, Windows 10-zel szerelt variáns Wi-Fis változata külföldön 599 euróért lesz elérhető, míg az aranyszínű, Android 6.0-val operáló változat 499 euróba kerül majd.

Összefoglalva:

Személy szerint nagyon tetszenek az új ötletek benne, itt gondolok az új billentyűzetre a vékonyságra és design-ra, örülök neki, hogy a gyártó gondolt az üzemidőre is, ezért nem is olyan kicsi akkumulátort pakolt bele. Persze, azt nem is kell mondanom, hogy ez az 500-600 euró egy kicsit kemény ár, akárhogy is egy újabb innovációról beszélünk. Viszont a  legnagyobb kérdés az, hogy vajon elég-e ez a hardver?

Ha tetszett a cikk és azt szeretnéd, hogy ne maradj le az újdonságokról akkor kövess minket Facebook-on is.

Imre Krisztián adatlap-képe

Imre Krisztián

Weboldal tulajdonos, adminisztrátor, szerkesztő. Főként a Windows Mobile-ban és a Design-ban érzem otthon magam, de érdekelnek a telefonos rendszerek, továbbá bármi ami technológiával kapcsolatos. Célom, hogy cikkeim minél több emberhez eljussanak, ezáltal bevezetve őket a technológia újdonságaiba, érdekességeibe, továbbá tapasztalatgyűjtés, írói készségem javítása, és angol nyelvtudásom fokozása.

Szintén tetszeni fog...

Vélemény, hozzászólás?